Sosyal Sorumluluk denetimleri işletmenizin müşteri tarafından SEDEX denetim kontrol listesine göre denetlenerek uygun kanıtlarla raporlanmasıdır. Müşteri bu olumlu (doğrulanmış rapora) göre kararını verir ve sedex veri tabanına girmenizi sağlar.
Peki sosyal sorumluluk denetimlerinde karşınıza neler çıkacaktır?
Bu tarz denetimler, ulusal ve uluslararası iş ve işçi güvenliği kanun ve yönetmeliklerine uygun çalışan profesyonel ekipler için oldukça kolayken, daha işçisine sigorta yapmayı bile zul gören işletmeler için ulaşılamayacak kadar zor bir hedeftir.
Gelen denetçi öncelikle “İŞ Kanunu” İş güvenliği Kanunu, İSG Yönetmelikleri, ILOYasaları vb yasalara, tedarik kurallarının sedex tarafından öngörülen kriterlere uygun olarak yapılıp yapılmadığına, işçi görüşmelerinde olumlu gözlemler bulmaya çalışır.
Burada bir danışmanlık firması ile çalışmanızın Sedex Kurallarının işletmenizde kolayca yorumlanarak işin planlanması ve yürütülmesi sürecinin hızlanmasına, komple işçi eğitimlerinin bu danışmanlık hizmeti içerisinde alınmasına faydası olacak, bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Danışman tarafından önerilen çalışmaların hızla yapılması halinde İsg yönetmelikleri uygulayan bir işletme için 2-3 aylık bir eğitim süreci yeterli olabilecekken, sıfırdan başlayanlar için en az 1 yıldır.
Bir örnekle gidecek olursak teorik olarak anlattıklarım, pratikte daha kolay anlaşılacaktır sanırım;
Personelinizin işletmenizde veya müşterinizin işletmesinde “Giriş-çıkış saatleri (mesailer), fazla mesailer, izinler vb” şeffaf ve doğru hesaplanarak ödenmelidir.” Denetimde en az 12 aylık verilere bakılacağı için bu tarz verileri tutmayan işletmeler için bugünden itibaren 1 yıl kadar mesai çizelgesi (imza ile girişçıkış veya PDKS kartlı geçiş sistemleri) kullanmanız halinde diğer çalışmalar tamam olsa dahi en az 1 yıl sonra denetime girmeniz daha mantıklı olacaktır.
SEDEX Denetimi Yapan Kuruluşlardan bazıları;